Přeskočit na obsah
Úvod » Dům a zahrada » Pokosové pily » Recenze METABO KGS 216 M 619260000 – Robustní, odolná a přesná pilka

Recenze METABO KGS 216 M 619260000 – Robustní, odolná a přesná pilka

Celkové hodnocení

Robustní a přesná v kategorii Pokosové pily

Metabo KGS 216 M je výkonná a odolná pila s laserovým vedením a LED osvětlením. Navzdory drobným nedostatkům patří k nejlepším na trhu díky bezkonkurenčnímu poměru cena/výkon. .. Detailní informace

Podrobné hodnocení

  • 9,5/10
    Konstrukce
  • 8,9/10
    Výkon
  • 9,3/10
    Funkce
  • 9,1/10
    Ovladatelnost
  • 7/10
    Příslušenství

Klady

  • Robustní a kvalitní provedení
  • Řezání různých druhů materiálů
  • Výborné LED osvětlení
  • Pěkné hladké řezy
  • Integrovaný odsávací systém
  • Řezy měkkého i tvrdého dřeva

Zápory

  • Nepřesná stupnice pro úhly
  • Hlava pily někdy nedořízne
  • Nefunkční svorka přiložená v balení
  • Nepřesné prodlužovací nástavce
  • Chybějící délkový doraz

Moje zkušenost

“Kromě několika drobností, které by mohly být vylepšeny, považuji pilu Metabo KGS 216 M za velmi spolehlivý a užitečný nástroj. Je robustní, odolná a přesná ve svém provozu, což je to, co si většina uživatelů přeje. Její funkční prvky – laserové vedení a LED osvětlení – přidávají další vrstvu pohodlí a efektivity. Navzdory určitým nevýhodám, jako je nepřesná stupnice nebo absence délkového dorazu, mohu tuto pilu doporučit jak profesionálům, tak i kutilům pro domácnost. V poměru cena/výkon je to jeden z nejlepších nástrojů na trhu.”

Porovnat nabídky e-shopů, které produkt nabízejí →

Design a konstrukce

Při prvním setkání s touto pilou vás okamžitě zaujme její robustnost a kvalitní materiály. Pila Metabo KGS 216 M je provedena z velmi odolného hliníkového tlakového odlitku, takže ani náročnější uživatelé, jako jsem já, nebudou mít důvod ke stížnostem. Co se týče designu pily, je přehledná a příjemná na ovládání.

Použití a výkon

V průběhu mého ročního používání jsem se s touto pilou pustil do řezání široké škály materiálů – od měkkého smrku, po tvrdší dub a buk. Pila se s tímto úkolem vypořádala skvěle, ať už šlo o menší dřevěné pásky nebo i větší hranoly. Nejdůležitější je, že řezy jsou krásně hladké a přesné, a to i při práci s tvrdším dřevem.

I když pila nemá postupný náběh motoru, její výkon je dostatečný. Ale musím zmínit, že občas měla pila problémy s doříznutím posledního milimetru. Nicméně tohle je problematika, která se dá jednoduše vyřešit použitím podložky z jiného kusu dřeva.

Funkce a vlastnosti

Laserové vedení řezu a LED osvětlení jsou velmi užitečné funkce, které zlepšují přesnost a pohodlí práce. V noci jsem kdysi musel dokončit práci na terase a světlo na pilu bylo v té chvíli opravdu hodně praktické. Laser, i když není 100% přesný, poskytuje dobrý orientační bod.

Bohužel, stupnice na pilu nebyla zcela přesná a bylo nutné provést několik testovacích řezů pro nastavení správného úhlu. Ale po chvíli jsem si na tuto vlastnost zvykl a naučil se s tím pracovat.

Co mě opravdu nadchlo, byla integrovaná funkce odsávání třísek. Ačkoli pytel na piliny zachytí jen asi třetinu třísek, po připojení vysavače se množství třísek sníží o dalších 75% a většina prachu zmizí.

Zlepšovací náměty

I přesto, že pila má mnoho kladů, má také několik věcí, které by mohly být vylepšeny. Například svorka, která je součástí sady, není příliš užitečná a měl jsem s ní potíže. Na druhou stranu, to mi poskytlo příležitost být trochu kreativní a použít vlastní svorky.

Co bych také změnil, jsou prodlužovací nástavce, které, ačkoli jsou užitečné, nejsou ve vytažené poloze v rovině se základní plochou pily.

Poslední věc, kterou bych změnil, je přítomnost délkového dorazu. Při řezání většího množství malých kusů stejných rozměrů byla absence tohoto prvků dost omezující.

Avšak i přesto, že pila Metabo KGS 216 M má několik drobných nedostatků, její přednosti jasně převažují. Za danou cenu se jedná o skvělý nástroj, který je schopný zvládnout širokou škálu prací.

Kde METABO KGS 216 M 619260000 koupit?

nako.cz nako.cz

4722 recenzí

Do obchodu

4590 Kč

gola-sada-tona.cz gola-sada-tona.cz

4581 recenzí

Do obchodu

4590 Kč

naradi-profes.cz naradi-profes.cz

N/A recenzí

Do obchodu

4733 Kč

zlinprofi.cz zlinprofi.cz

175 recenzí

Do obchodu

4779 Kč

guru-naradi.cz guru-naradi.cz

696 recenzí

Do obchodu

4999 Kč

mironet.cz mironet.cz

61234 recenzí

Do obchodu

5066 Kč

dpkk.cz dpkk.cz

421 recenzí

Do obchodu

5990 Kč

mojedilna.cz mojedilna.cz

2583 recenzí

Do obchodu

6098 Kč

elglobal.cz elglobal.cz

482 recenzí

Do obchodu

6273 Kč

svarecky-obchod.cz svarecky-obchod.cz

7487 recenzí

Do obchodu

6839 Kč

Zkušenosti dalších zákazníků

no chtělo bz větši sortiment

Ověřený zákazník

Super věc,přesnost,pohodová práce,věc pro kutili,obsluhu zvladnou i ženy

Ověřený zákazník

I přes řadu zmíněných negativ za danou cenu skvělá pila. U nástroje za necelé 4 tisíce nelze předpokládat 100% nástrojářskou přesnost a perfektní domyšlenost. Pilu mám skoro rok a řezal jsem s ní smrk, buk i dub, malé dubové pásky a hranolky, ale i dubový trám 10×10 (na terasu) nebo smrkový trám 18×10 (na pískoviště) a při troše laborování si poradí i s takovými kusy dřeva – jen je třeba řezat na vícekrát a trámy otáčet. Já jsem s pilou spokojen, s negativy jsem se naučil pracovat a za letošek jsem s ní vyrobil celou terasu, pískoviště, šuplík pod dětskou postýlku, spoustu polic, dubové regály na květiny před francouzská okna, nařezal fůru starého dřeva k ohništi a spoustu dalších věcí. Pracovat s ní ale pravidelně 2-3x týdně nebo vyrábět více věcí, kde potřebuji x dílů stejných rozměrů, vybíral bych už jinou, dražší.Pokud požadujete naprosto rovné řezy na zlomky milimetru, je nutné při nastavování úhlů dělat testovací řezy a ladit pomocí úhelníku. Já nejčastěji řežu kolmo (0°) a stačí nastavit těsně za nulu (cca o +0,3 – 0,5°) a řeže to dostatečně přesně. Na kratších prknech jsem si toho nevšiml, ale při řezání terasovek širokých 143mm jsem zjistil, že při aretaci na 0° mám prkna na jedné straně o milimetr a kus kratší, tedy příčný řez není rovný a po položení několika prken bylo vidět od oka, že netvoří navazující linii.Svorka je nepoužitelná, respektive použitelná jen na malé, lehké a rovné obrobky, jakmile potřebujete přitlačit mírně pokroucené prkno, tak to nedá a aretace povolí. Řešeno vlastními svorkami, ale chci si sehnat použitelnou náhradu za tu přiloženou, protože klasické svorky je nutné upínat pod pilou proti stolu apod. a často překáží v rovině řezu nebo zavazejí o tělo (motor) samotné pily.Také mě zarazilo, že ne vždy dořízne spodní zadní hranu až do konce, stačí trocha pilin na pojezdu a prostě kotouč nedosáhne tak daleko, aby byl řez kompletní, ale skončí v 99%. Kvůli otřepům stejně řeším přiložením nějakého kousku dřeva za řezaný materiál, ale zarazilo mě to, stačilo by přidat 2 milimetry na pojezdu a bylo by vyřešeno.V době koupě jsem ještě neměl vysavač, ale potřeboval jsem řezat a tak jsem doufal, že pytlík posbírá co možná nejvíc pylin – s tím rozhodně nepočítejte, po připojení vysavače se množství pylin sníží tak o 75% a prach téměř zmizí, bez vysavače pytlík sice něco pochytá, ale je to v celkovém bordelu relativně zanedbatelné.

Ověřený zákazník

Produkt řeže velmi pěkně, nebylo třeba nijak moc seřizovat. Mohu doporučit pro domácí a hobby použití. Je vhodné dokoupit podvozek a stojan v jednom pro lepší využití.

Ověřený zákazník

Přečíst všechny zkušenosti zákazníků →

Koupit či neokoupit METABO KGS 216 M 619260000?

Kupte, pokud…

Potřebujete pilu s vysokým výkonem

Tato pila snadno zvládne řezat různé druhy dřeva, od měkkého smrku až po tvrdý dub, a to i větší rozměry

Hodnota za peníze je pro vás důležitá

U nástroje za necelé 4 tisíce nelze předpokládat 100% nástrojářskou přesnost a perfektní domyšlenost, ale i přesto Metabo KGS 216 M nabízí skvělou hodnotu za peníze

Potřebujete integrovanou funkci odsávání třísek

Pila Metabo KGS 216 M je vybavena integrovaným odsáváním třísek, které při připojení k vysavači sníží množství prachu a usnadní čistění

Nekupujte, pokud…

Potřebujete pilu s přesnou stupnicí

Stupnice pro nastavení úhlu na této pile není zcela přesná a je nutné provést několik testovacích řezů pro nastavení správného úhlu

Potřebujete pilu s postupným náběhem motoru

Tato pila nemá funkci postupného náběhu motoru, což může být problém pro slabší jističe

Hodláte řezat větší množství malých kusů stejných rozměrů

Pila neobsahuje délkový doraz, což může být omezení při řezání většího množství malých kusů stejných rozměrů

Najít nejvýhodnější nabídku

FAQ – Často kladené otázky

Je Metabo KGS 216 M vhodná pro práci s tvrdým dřevem?
Ano, tato pila se dokáže vypořádat s tvrdým dřevem jako je buk nebo dub bez jakýchkoliv problémů.
Je laserové vedení řezu přesné?
Laserové vedení není 100% přesné. Poskytuje však dobrý orientační bod pro řez.
Je na Metabo KGS 216 M nějaký systém odsávání?
Ano, pila má integrované odsávání třísek. S použitím pytle na piliny zachytí přibližně třetinu třísek. Po připojení vysavače se množství třísek sníží o dalších 75%.
Co znamená, že pila nemá postupný náběh motoru?
To znamená, že motor pily nezačne pomalu a postupně zvyšovat otáčky, ale naopak se rozběhne na plné otáčky ihned po zapnutí.
Má Metabo KGS 216 M nějaké osvětlení?
Ano, tato pila má LED osvětlení, které vám pomůže při práci v špatně osvětlených prostorách.

Parametry

Název produktu: METABO KGS 216 M 619260000
Typ produktu: Pokosové pily
Výrobce: Metabo
Typ pohonu: elektrické
Průměr kotouče: 216 mm
Max. hloubka řezu: 65 mm
Hmotnost: 13.5 kg
S pojezdem: ano
Kapovací: ano

Fotogalerie

Testování METABO KGS 216 M 619260000

METABO KGS 216 M 619260000

Analýza METABO KGS 216 M 619260000

METABO KGS 216 M 619260000

Posouzení: METABO KGS 216 M 619260000

METABO KGS 216 M 619260000

Zkušenosti s METABO KGS 216 M 619260000

METABO KGS 216 M 619260000

Shrnutí: METABO KGS 216 M 619260000

METABO KGS 216 M 619260000

Hodnocení METABO KGS 216 M 619260000

METABO KGS 216 M 619260000

Vše, co potřebujete vědět při výběru pokosové pily

Výběr pokosové pily je skutečným oříškem a je v něm třeba se vyznat. Pokud máte jasno, proč ji potřebujete a s jakými materiály budete pracovat, je to o poznání jednodušší. Ale kará lákadel nás čeká mnoho a my si je pojďme rozebrat.

Výhoz nebo tahová pokosová pila?

Odpověď na tuto otázku se obvykle rozhoduje podle toho, jakého rozsahu a jak velké přesnosti úkolu se chystáme pustit do. Použití výhozové pily vede ke značným úsporám času při práci s většími materiály, tahová varianta nám zase nabízí větší přesnost. Každá z nich má své výhody i nevýhody, tudíž určet vítěze není snadné.

Výhozová pokosová pila

  • Výhody: efektivita, rychlost, vhodné pro velké materiály
  • Nevýhody: nižší přesnost, vyšší hmotnost a rozměry, cena

Tahová pokosová pila

  • Výhody: přesnost, kompaktnost, lehká manipulace
  • Nevýhody: nižší efektivita, nevhodné pro velké materiály

Výkon, rozsah řezu a hloubka řezu

Aspekty, které máme na mysli při výběru dokonalé pokosové pily, jsou velmi různé. Nesmíme ale zapomenout na následující faktory.

Výkon pily

Moc pily je klíčovou proměnnou při řezání tvrdších materiálů. Příliš slabý model může mít problémy s průchodem a tím nám může při práci způsobovat problémy. Nejčastější hodnota se pohybuje okolo 1500 wattů.

Rozsah a hloubka řezu

Rozsah řezu je jedno z důležitých rozhodujících kritérií. Jaký to má vliv na výslednou práci? Nakonec je to on, kdo určuje, jak velký materiál můžeme zpracovávat. Mějme na paměti i hloubku řezu, která nám dává flexibilitu při práci s různými materiály.

Jaká je optimální velikost kotouče?

Velikost kotouče může mnoho zájemců překvapit. Ale ani zde neplatí zlatá střední cesta. Řezný kotouč je v podstatě mozek celé pily a právě on rozhoduje o konečné kvalitě a přesnosti řezu. Rozhodování by mělo proto pokračovat podle požadované přesnosti řezu a typu materiálu, se kterým budeme pracovat.

Pokosová pila s kotoučem o průměru 210 mm

  • Použití: Běžné provádění prací doma nebo v malých dílnách
  • Výhody: dostatečná pro většinu materiálů, nižší cena
  • Nevýhody: nižší výkon a přesnost

Pokosová pila s kotoučem o průměru 255 mm

  • Použití: Profesionální použití, práce se silnými a velkými materiály
  • Výhody: vysoký výkon, velká přesnost a hloubka řezu
  • Nevýhody: vyšší cena, vyšší hmotnost a rozměry

Nejprodávanější z kategorie pokosové pily